کارشناسی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 1313)
معرفی کامل رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در آزمون کنکور مقطع کارشناسی ارشد:
رشد و توسعهی جوامع و پیشرفت علم و صنعت، سبب پیدایش عادات و سبكهای نوین غذایی شده و نیاز به تنوع محصولات و پیدایش فرآورده های جدید غذایی و كمك غذایی به شكل روزافزونی احساس میگردد. کارشناسی ارشد علوم غذایی عبارت است از
- مجموعهی مرتب و طبقهبندی شده از دانش
- فهم ماهیت تركیب و رفتار مواد غذایی تحت شرایط مختلف
هدف کارشناسی ارشد صنایع غذایی تربیت نیروهای متخصص است كه بتوانند در زمینههای:
- اجرای عملیات تبدیل مواد غذایی
- نگهداری محصولات كشاورزی
- كنترل كیفیت و كمك به طراحی و بهینهسازی خطوط تولید در كارخانههای موردنظر فعالیت كرده
- نظارت و مسئولیت فنی واحدهای تولید محصولات مختلف غذایی را به عهده گیرند
گرایشها و موقعیتهای شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی ( کد 1313) :
برای كسب موفقیت در طی دوره تحصیلی و امكان ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع غذایی، داوطلب باید از توان و دانش بالایی در دروس شیمی و زیست شناسی و ریاضی برخوردار باشد. در ضمن از آنجا كه زمینه اشتغال متخصصان این رشته بیشتر در كارخانجات اعم از آزمایشگاه وخط تولید است، داوطلب باید از توان جسمی مطلوب و نیز دقت كافی بهرهمند باشد.
کارشناسی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی براساس دفترچه آزمون کارشناسی ارشد سال 1403 دارای گرایشهای زیر است:
- صنایع غذایی
- شیمی مواد غذایی
- زیست فناوری مواد غذایی
- فناوری مواد غذایی
موقعیتهای شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی:
در كشوری كه باید مواد غذایی را برای بیش از 70 میلیون جمعیت تأمین كرد، صنایع غذایی هیچ وقت در انزوا قرار نخواهد گرفت برای همین فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع غذایی اگر آمادگی كار در كارخانه یا كارگاه را داشته باشد در كارخانههایی كه بیشتر در حومه شهر یا شهرهای كوچك واقع شده است، فرصت شغلی مناسبی به دست خواهد آورد.فارغ التحصیل کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی میتواند با استفاده از سرمایه شخصی یا مشاركت با فردی كه سرمایه مورد نیاز را دارد، واحد تولیدی خصوصی ایجاد كند. كاری كه تعدادی از فارغ التحصیلان این رشته انجام دادهاند و موفق شدهاند.
فارغ التحصیلان رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی پس از تحصیلات، بسته به تواناییهای فردی و علمی خود، میتوانند مسئولیتهای متفاوتی نظیر: مدیریت تولید كارخانجات فنی، مسئولیت آزمایشگاهها، انجام فعالیتهای تحقیقاتی برای بهبود كیفیت تولیدات غذایی، ساخت محصولات جدید، افزایش تولید، كاهش ضایعات، بستهبندی و … ارایه مشاوره علمی به واحدهای تولیدی و فعالیتهای دیگر را بر عهده گیرند.جهت مشاهده ظرفیت پذیرش و قبولی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 1313) در آزمون کنکور کارشناسی ارشد دانشگاههای سراسری روزانه و نوبت دوم، آزاد ، پیام نور ، غیر انتفاعی ، پردیس بین الملل ، شبانه و فرهنگیان کلیک نمایید.
برای کسب اطلاعات درباره خدمات مؤسسه در سایر رشته های کارشناسی ارشد و همچنین اطلاعات سودمند از قبیل معرفی کامل رشته ها , مشاوره تخصصی, تحلیل آزمون ها, ظرفیت پذیرش دانشگاه ها، نام دروس و ضرایب, برنامه آزمون های آزمایشی , برنامه کلاس های حضوری و آنلاین, کتاب و … به صفحه کارشناسی ارشد مراجعه نمایید.
دروس امتحانی آزمون کارشناسی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی
عناوین دروس امتحانی: 1- زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، 2- ریاضیات، 3- شیمی مواد غذایی، 4- میکروبیولوژی مواد غذایی، 5- تکنولوژی مواد غذایی (تکنولوژی لبنیات، قند، روغن، غلات، کنسرو، اصول نگهداری)، 6- اصول طراحی کارخانجات و مهندسی صنایع غذایی.
جدولکلی نام دروس امتحانی و ضرایب هر یک در آزمون کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی:
عناویت دروس امتحانی :۱- زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، ۲- ریاضیات، ۳- شیمی مواد غذایی، ۴- میکروبیولوژی مواد غذایی، ۵- تکنولوژی مواد غذایی (تکنولوژی لبنیات، قند، روغن، غلات، کنسرو، اصول نگهداری)، ۶- اصول طراحی کارخانجات و مهندسی صنایع غذایی. |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
رشته | گرایش | کد ضریب |
ضرایب دروس امتحانی به ترتیب دروس (از راست به چپ) | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |||
علوم و مهندسی صنایع غذایی | 1) صنایع غذایی | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 |
2) شیمی مواد غذایی | ||||||||
3) زیست فناوری مواد غذایی | ||||||||
4) فناوری مواد غذایی |
دروس آزمون کارشناسی ارشد صنایع غذایی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی كشاورزی (علوم و صنایع غذایی) برای تحصیل در مقطع كارشناسی ارشد میبایست بر دروس زیر تسلط كامل داشته باشند:
« زبان عمومی و تخصصی »
تعداد سؤالات این درس در آزمون سراسری سال 96 شامل 30 سؤال است. همانطور كه از نام درس پیداست، شماری از سؤالات این درس زبان عمومی و تعدادی از آنها نیز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصی رشته مهندسی كشاورزی (علوم و صنایع غذایی) است.
بدون تردید اگر دانشجویان در درس زبان حداقلهایی را داشته باشند مطالعه و سرمایهگذاری در این درس میتواند منطقی باشد.
معمولاً منبع درس زبان تخصصی در اكثر رشتهها در دانشگاههای مختلف متفاوت است و اساتید این درس به صورت سلیقهای منابع و یا جزوات مورد نظر خود را به دانشجویان معرفی میكنند.
كتاب انگلیسی برای دانشجویان صنایع غذایی مؤلف مهندس جزایری در بعضی دانشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد.
خواندن كتابهای زبان عمومی و همچنین زبان تخصصی موسسه مدرسان شریف برای رسیدن به تسلط در این درس كفایت میكند.
در كتاب زبان عمومی مطالب گرامری و یك سری لغات و اصطلاحات عمومی و همچنین تستهای عمومی رشتههای مختلف گنجانده شده و داوطلبان حتی در صورت فراموشی درس زبان میتوانند خود را به سطح مطلوبی با استفاده از این كتاب برسانند.
در كتاب زبان تخصصی موسسه مدرسان شریف افزون بر بررسی و ارائه پاسخ تشریحی و ترجمه تستهای كنكورهای كارشناسی ارشد سالهای قبل (از سال 95 ـ 75) لغات، اصطلاحات و متون رایج در رشته مهندسی كشاورزی (علوم و صنایع غذایی) به همراه ترجمه آنها گنجانده شده و ضمن آموزش و ترجمه متون مختلف، تستهای چهارگزینهای تألیفی برای آشنایی هرچه بیشتر داوطلبان آزمون كارشناسی ارشد با سؤالات درس زبان تخصصی این رشته آورده شده است. در ضمن تستهای علوم و صنایع غذایی با پاسخهای تشریحی در این كتاب برای آشنایی با تستهای بیشتر در كتاب گنجانده شده است.
« ریاضیات »
درس ریاضیات در رشته مهندسی كشاورزی (علوم و صنایع غذایی) در آزمون سال 96 شامل 30 تست بوده و ضریب آن 2 میباشد. مواد امتحانی این درس مجموعهای از مطالب ریاضی کنکور کارشناسی و ریاضیات دانشگاهی است. سرفصلهایی كه در كنكور علوم و صنایع غذایی از آن سؤال مطرح میشود شامل:
- تابع، حد و پیوستگی، مشتق و كاربرد آن، معادلات دیفرانسیل مرتبه اول و دوم
- انتگرال و کاربرد آن، دنباله و سری، اعداد مختلط، بردار، ماتریس، توابع چند متغیره
- انتگرال دوگانه و سه گانه، انتگرال روی خم و روی سطح، مختصات قطبی، سریها
- قضایای دیورژانس، استوكس، هندسه تحلیلی، توابع برداری، تبدیل لاپلاس و کاربردهای آن
برای فائق آمدن بر سؤالات این درس می توان از کتاب های ریاضیات دانشگاهی مانند کتب دکتر شیدفر استفاده نمود.
با توجه به گستردگی این درس ممكن است در دانشگاه تمامی سرفصلهای لازم تدریس نشده باشد و اینكه اكثر دانشجویان در این درس پایه ضعیفی دارند انتشارات مدرسان شریف اقدام به تألیف كتابی نموده كه كلیه مباحث مربوطه از پایه با بیانی سلیس و روان بیان شده است و همچنین با توجه به اینكه این درس نیاز به حل تمرین زیادی دارد تستها و مثالهای زیادی همراه با پاسخ تشریحی و توضیحات لازم برای درك بهتر سؤال آورده شده است كه برای مسلط شدن بر این درس منبع جامع و مفیدی میباشد.
« شیمی مواد غذایی »
درس شیمی موادغذایی در کنکور کارشناسی ارشد سال 96، شامل 25 سؤال بوده و ضریب آن 2 میباشد. سرفصلهایی كه در كنكور علوم و صنایع غذایی از این درس از آن سؤال مطرح میشود شامل:
- كربوهیدراتها، آب، دیسپرسیونهای غذایی
- پروتئینها، آنزیم، لیپیدها، رنگ مواد غذایی
- ویتامینها و مواد معدنی و طعم موادغذایی میباشد.
برای فائق آمدن بر سؤالات این درس می توان از کتاب های شیمی مواد غذایی مولف دكتر فاطمی و دكتر بابك قنبرزاده استفاده نمود.
با توجه به گستردگی این درس ممكن است در دانشگاه تمامی سرفصلهای لازم تدریس نشده باشد بنابراین بهتر است کتابی جامع و کاربردی تألیف شود و انتشارات مدرسان شریف اقدام به تألیف این كتاب كه سؤالهای 15 سال گذشته آزمون کارشناسی ارشد به همراه پاسخهای تشریحی میباشد نموده است و همچنین به بیان ساده تمامی مطالب مفید و كنكوری منابع ذكر شده را توضیح میدهد كه برای داوطلب میتواند بسیار مفید باشد.
« میكروبیولوژی موادغذایی »
درس میكروبیولوژی موادغذایی در رشته مهندسی كشاورزی (علوم و صنایع غذایی)در کنکور سراسری سال 96 در مقطع ارشد، شامل 25 سؤال بوده و ضریب آن 2 میباشد. سرفصلهایی كه در كنكور علوم و صنایع غذایی از آن سؤال مطرح میشود شامل:
- طبقهبندی باكتریها، عوامل موثر بر میكروارگانیسمها
- روشهای تعیین میكروارگانیسمها، روشهای نگهداری موادغذایی
- بیماریهای باكتریایی ناشی از موادغذایی طبقهبندی كپك و مخمر و انگلها میباشد.
برای مسلط شدن بر سؤالات این درس می توان از کتاب میكروبیولوژی موادغذایی مؤلف جی استفاده نمود. انتشارات مدرسان شریف اقدام به تألیف این كتاب نموده و تمامی مباحث را به صورت كامل و جامع بیان کرده و با تستها و مثالهایی كه ذکر شده به یادگیری بهتر دانشجو كمك میكند و پاسخ تشریحی این سؤالات نكات مهم را در ذهن دانشجو تداعی مینماید.
« تكنولوژی موادغذایی »
درس تكنولوژی موادغذایی در رشته مهندسی كشاورزی (علوم و صنایع غذایی) برای آزمون کارشناسی ارشد سراسری سال 96 ، شامل 45 سؤال بوده و ضریب آن 4 و یكی از دروس مهم این رشته میباشد. سرفصلهایی كه در كنكور علوم و صنایع غذایی از آن سؤال مطرح میشود شامل:
- لبنیات
- غلات
- روغن
- كنسرو
- اصول نگهداری
- قند
برای تسلط بیشتر بر سؤالات این درس می توان از :
- کتاب تكنولوژی لبنیات مؤلفین دكتر علی مرتضوی، قدس روحی
- تكنولوژی قند مؤلفین دكتر مصباحی، دكتر بهزاد
- تكنولوژی روغن مؤلف فرشته مالك
- تكنولوژی غلات مؤلفین دكتر هادی پیغمبردوست
- دكتر ناصر رجبزاده و كنسرو و اصول نگهداری مؤلف دكتر حسین فاطمی
استفاده نمود. با توجه به پراكندگی و توزیع منابع این درس انتشارات مدرسان شریف این كتاب را ارائه كرده و تمامی مطالب مربوط به این درس را به صورت ساده و روان توضیح داده است و وجود مثالها و تستهای سالهای گذشته باعث تثبیت مطالب در ذهن دانشجو میشود.
« اصول طراحی كارخانجات و مهندسی صنایع غذایی »
درس اصول طراحی كارخانجات و مهندسی صنایع غذایی در کنکور شامل 25 سؤال بوده و ضریب آن 2 میباشد.
سرفصلهایی كه در كنكور علوم و صنایع غذایی از آن سؤال مطرح میشود شامل:
- اهداف طراحی كارخانه، مسائل اقتصادی طرح، انتقال تكنولوژی
- مجوزها و استعلامها، عوامل موثر در طراحی محل كارخانه، اتوماسیون
- ترسیم فلوچارت، مشخصات ساختمانی كارخانه و بخش اداری، آحاد، ابعاد
- چگالی، غلظت، فشار، زاویه ریپوز و لغزش، سرعت تهنشینی، موازنه جرم انرژی
- مكانیك سیالات، تنش و كرنش، ویسكوزیته، معادله پیوستگی و برنولی، ارتفاع معادل
- وسایل اندازگیری مشخصات سیال، پمپ، نور، انواع انبار و سیستمهای وابسته، موتورخانه
- سردخانه، آب مصرفی، سیستمهای انتقال، لولهكشی، نیروی برق و كابلها، فلزات مناسب
- ترمودینامیك، كاربرد انجماد، انتقال حرارت به روش هدایتی، جابهجایی و تشعشعی و انتقال حرارت كلی
- فرآیند حرارتی، تولید سرما، تبخیر و خشك كردن، انتقال جرم و خوردگی
برای تسلط بیشتر بر سؤالات این درس میتوان از :
- کتاب اصول طراحی كارخانجات مؤلف دكتر شاهدی
- اصول طراحی كارخانجات مؤلفین دكتر كلباسی و دكتر محمد حسین حسینی استفاده نمود.
- در كتاب مدرسان شریف سعی شده تمامی مطالب مفید و سرفصلهای كنكوری این منابع به صورت كامل و جامع بیان شود و تستها و مثالهای مابین مباحث سبب فهم بیشتر مطالب شود
بودجهبندی و تعداد سوالات آزمون کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 1313):
آزمون کنکور کارشناسی ارشد رشته مهندسی صنایع غذایی تنها یک دفترچه دارد و معمولاً در روز پنجشنبه نوبت صبح برگزار می گردد. دفترچه کنکور کارشناسی ارشد رشته مهندسی صنایع غذایی شامل 145 سوال می باشد.
زمان پاسخگویی به سوالات دفترچه آزمون کارشناسی ارشد رشته مهندسی صنایع غذایی 135 دقیقه می باشد.
تعداد سوالات دفترچه کنکور کارشناسی ارشد(سراسری و آزاد)سال 1402 رشته مهندسی صنایع غذایی(کد 1313)
ردیف | نام دروس | تعدادسوال |
1 | زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی) | 25 |
2 | ریاضیات | 20 |
3 | شیمی مواد غذایی | 20 |
4 | میكروبیولوژی مواد غذایی | 20 |
5 | تكنولوژی مواد غذایی (تكنولوژی لبنیات، قنـد، روغـن، غـلات، كنسـرو، اصـول نگهداری) | 40 |
6 | اصول طراحی كارخانجات و مهندسی صنایع غذایی | 20 |
بهترین منابع آزمون کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 1313):
زبان تخصصی :
1ـ كتاب مدرسان شریف( زبان عمومی و تخصصی)
2ـ انگلیسی برای دانشجویان صنایع غذایی مهندس جزایری
ریاضی:
1ـ كتاب ریاضی مدرسان شریف
2ـ ریاضی عمومی، ایساک مارون، ترجمه خلیل پاریاب
3ـ ریاضی عمومی، جورج توماس
4ـ معادلات دیفرانسیل و کاربردهای آن، جورج اف، سیمونز
شیمی مواد غذایی:
1ـ كتاب شیمی مواد غذایی مدرسان شریف
2ـ شیمی مواد غذایی، دكتر فاطمی
3ـ شیمی مواد غذایی، دکتر بابک قنبر زاده
میكروبیولوژی مواد غذایی:
1ـ كتاب میكروبیولوژی مواد غذایی مدرسان شریف
2ـ میكروبیولوژی مواد غذایی، جی
3- جزوه دکتر خمیری (دانشگاه گرگان)
تكنولوژی مواد غذایی:
1ـ كتاب تكنولوژی مواد غذایی مدرسان شریف
2ـ جزوه تكنولوژی لبنیات دكتر احسانی (دانشگاه تهران)
3ـ جزوه تكنولوژی لبنیات، دكتر خسروشاهی دانشگاه ارومیه
4ـ جزوه تكنولوژی قند دكتر بهزاد (دانشگاه فردوسی مشهد)
5ـ تكنولوژی قند دكتر مصباحی
6ـ تكنولوژی روغن، فرشته مالك
7ـ جزوه تكنولوژی روغن، دكتر گلمكانی دانشگاه شیراز
8ـ تكنولوژی غلات، دكتر هادی پیغمبر دوست، دکتر ناصر رجب زاده
9ـ جزوه تكنولوژی غلات، دكتر كدیور دانشگاه اصفهان و دكتر اعلمی دانشگاه گرگان
10ـ كنسرو و اصول نگهداری، دكتر حسن فاطمی
11ـ صنایع كنسروسازی اصول و كاربردها، دكترجواد حصاری
اصول طراحی كارخانجات و مهندسی صنایع غذایی:
1ـ كتاب اصول طراحی كارخانجات و مهندسی صنایع غذایی مدرسان شریف
2ـ اصول طراحی كارخانجات، دكتر شاهدی
3ـ اصول طراحی كارخانجات، دكتر كلباسی، دكتر محمد حسین حسینی
توضیحات تکمیلی بسته های آموزشی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 1313)
مدرسان شریف برای داوطلبانی که محدودیت زمانی دارند و به هر دلیلی نمی توانند در کلاس ها شرکت کنند، بسته های پیشنهادی بسیار جامع و مفیدی در نظر گرفته است که با استقبال فراوانی از سوی داوطلبان سراسر کشور رو به رو شده است. این بسته ها زیر نظر اعضای دپارتمان آموزشی هر رشته تهیه شده که شامل موارد زیر است:
پکیج های آموزشی:
- مجموعه کتب و جزوات تخصصی موردنیاز هر رشته
- کتاب مشاوره، برنامه ریزی و اطلاعات مفید هر رشته
- DVD آموزش مجازی درس زبان به همراه کتاب زبان عمومی
- دو مرحله آزمون خودسنجی به همراه پاسخنامه تشریحی
- آزمون های آزمایشی حضوری (10 مرحله)
ردیف | نام کتاب |
1 | زبان عمومی |
2 | زبان تخصصی |
3 | ریاضیات عمومی 1 |
4 | ریاضیات عمومی 2 |
5 | میکروبیولوژی مواد غذایی |
6 | تکنولوژی مواد غذایی 1 |
7 | تکنولوژی مواد غذایی 2 |
8 | شیمی مواد غذایی |
9 | اصول طراحی کارخانجات و مهندسی صنایع غذایی |
10 | مجموعه سوالات |
11 | حل سؤالات ریاضی عمومی 1 و 2 بدون دخالت دست |
مکمــل |
2 مرحله آزمون خودسنجی |
کتاب مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی |
DVD آموزش مجازی زبان عمومی |